szerző:
MTI

A tavaly elfoglalt Palmürában öltek meg orosz, szíriai katonákat és Hezbollah-milícistákat az Iszlám Állam katonái.

Öt orosz katonát ölt meg a szíriai Palmüra közelében lezajlott harcok során az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoport saját pénteki közlése szerint. Az Iszlám Állam közleménye kifejtette, hogy a "kalifátus katonái" az oroszokon kívül a szíriai hadsereg hat katonáját, valamint a Hezbollah libanoni síita milícia számos tagját megölték. 

Az összecsapások időpontját a szervezet nem pontosította. Mindenesetre a szélsőségesekhez köthető, Aamak nevű internetes oldal szerint orosz katonák szerdán indítottak támadást az IÁ ellen a Palmürától nyugatra fekvő Kaszr al-Halabat közelében. Ezt a támadást szélsőségesek meghiúsították és négy katonát megöltek a honlap beszámolója szerint. Egy nappal később Dava közelében egy orosz katonai tanácsadót öltek meg a dzsihadisták. A weboldalon egy videofelvételt is közzétettek, amelyen a tanácsadó holtteste, a dzsihadisták által lefoglalt fegyverek és egy sisak látható. 

A kiterjedt informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns csoport az orosz erők jelenlétét megerősítette Palmüra közelében, a katonák halálát nem. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az Iszlám Állam közlését. 

A világörökség részét képező ókori romvárost, Palmürát tavaly májusban foglalta el az Iszlám Állam. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a dzsihadisták ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől. 

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország hétfőn bejelentette, hogy mindössze öt hónappal katonai beavatkozása megkezdését követően kivonja erői egy részét Szíriából. Az orosz légierő mindenesetre továbbra is légicsapásokkal támadja a szélsőségeseket Palmüra környékén. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön megerősítette, hogy "kegyetlen harcok" dúlnak a romvárosnál.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!