szerző:
MTI

Öngyilkos merénylő robbantott szombaton Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Isztiklalon, a város európai részében. A robbanás a merénylőn kívül öt ember, köztük három izraeli és egy iráni állampolgár halálát okozta. További 36-an sebesültek meg.

Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között legalább 11 izraeli állampolgár van, és közülük kettőnek súlyos az állapota. A vöröskereszt izraeli megfelelője két repülőgépet küld Isztambulba az izraeli sérültek hazaszállítására.

Szemtanúk szerint az emberek futva menekültek a környékről, és a városrész felett rendőrségi helikopterek köröztek. A rendőrség lezárta a környéket.

Vasip Sahin isztambuli kormányzó elmondta, hogy a merényletet egy helyi kormányhivatal épülete előtt hajtották végre a Függetlenség sugárúton, amelyen több kávézó, étterem és külföldi konzulátusi épület is található. Az egyik súlyos sebesült a kórházba szállítás után meghalt, így nőtt a halottak száma a korábban közölt négyről ötre.

©

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a sebesültek közül heten súlyos állapotban vannak, és a 36 sebesült harmada külföldi.

Iszlám Állam vagy a kurdok

Egy magas rangú tisztségviselő közlése szerint a nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az Iszlám Állam vagy az illegális Kurdisztáni Munkáspárt követte el az isztambuli merényletet. Az illetékes azt mondta, hogy a támadót rendőrök akadályozták meg abban, hogy az eredeti célpontjánál robbantsa fel magát, és végül "félelmében" idő előtt léptette működésbe a testére rejtett pokolgépet.

©

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a merényletre reagálva azt mondta, hogy országa minden erejével folytatja a terrorizmus elleni harcot. Ahmet Davutoglu miniszterelnök rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze.

Később Davutoglu írásos közleményben "hazaárulásnak" minősítette és "embertelennek" nevezte a robbantást. A kormányfő szerint a merényletet "terrorista központok" követték el.

©

A német külügyminisztérium a merénylet után néhány órával arra szólította fel az Isztambulba látogató turistákat, hogy maradjanak a szállodájukban.

Törökországban már eddig is nagy volt a feszültség, miután az elmúlt hetekben két autóbombás merényletet is elkövettek Ankarában, és mindkettőért a PKK egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget.

Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, akkor 28-an haltak meg. Múlt vasárnap pedig egy zsúfolt busz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, és a két támadóval együtt 37 ember meghalt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!