szerző:
MTI / hvg.hu

A letartóztatásától számított 60 napon belül, fellebbezés esetén pedig 90 napon belül adhatja át Belgium Franciaországnak a tavaly novemberi, párizsi terrortámadás legfőbb gyanúsítottját, a Brüsszelben elfogott Salah Abdeslamot – közölte szombaton a francia igazságügyi minisztérium.

Egy francia bíró európai elfogató parancsot adott ki Abdeslam ellen 2015. november 24-én. Ennek alapján egyszerűbb és hatékonyabb az eljárás, mint a kiadatás esetén, miután rövidebb az átfutási idő. Az átadásról szóló végső döntést a letartóztatástól számított hatvan napon belül kell meghozni, fellebbezés esetén kilencven nap áll rendelkezésre – derül ki Jean-Jacques Urvoas miniszter közleményéből.

Emlékeztetett, hogy az átadást az sem akadályozhatja meg, hogy az érintett személy nem járul hozzá ahhoz, hogy átadják a külföldi hatóságoknak.

Állítólag ő is fel akarta robbantani magát

Salah Abdeslam azt állította brüsszeli kihallgatásán, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a terrortámadás estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott – mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

"Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia" – hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján.

A terrorista a stadiontól, ahova kocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia hatóságok eddig azt gyanították: Abdeslam azt tervezte, hogy a XVIII. kerületben  robbantja fel magát. A nyomok alapján járt is ott este 10 órakor, és ott hagyta azt a fekete Renault Cliót, amellyel a kamikázékat vitte a stadionhoz. A kocsit négy nappal később találta meg a rendőrség.

A terrorista innen Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban járt, ahol egy szemetesbe dobta a robbanóövét, mielőtt szombat hajnalban két barátjával visszaindult Belgiumba.

Abdeslam először belga eljárást akar

Salah Abdeslam ügyvédje szombat délután közölte, hogy védence elutasítja a kiadását Franciaországnak, miután azt szeretné, ha előbb a belga eljárást folytatnák le ellene.

A francia igazságügyi miniszter jelezte, hogy Abdeslam ellen az őrizetbe vétele után Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő az elsőt. A másodikban minden ellene felhozott vád szerepel, és ennek értelmében a belgiumi vádakért is Franciaországban felelhet.

A belga ügyészség közölte: Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" miatt emeltek vádat.

A terroristát pénteken kapták el, és kihallgatása után egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!