szerző:
MTI

Több ezren tüntettek szombat délután Bécsben a menekültek mellett és az osztrák kormány menekültpolitikája ellen. A demonstrációt a rasszizmus elleni nemzetközi nap jegyében szervezték, és hasonló megmozdulásokat tartottak több brit, francia, görög, lengyel, valamint szlovén városban is.

Az APA osztrák hírügynökség a szervezőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Bécs belvárosában körülbelül 16 ezren vettek részt a demonstrációban.

A tüntetők előbb a parlament épülete, majd az Európai Unió bécsi képviselete elé vonultak, elítélve az osztrák kormány "menekültellenes" politikáját, valamint a Törökországgal előző nap kötött uniós megállapodást, amit "bűncselekményként" bélyegeztek meg.

A Földközi-tengerbe fulladt menekültekre emlékezve felfújható gumicsónakokat emeltek a magasba. "Az emberi méltóság az első helyen", "A menedékjog emberi jog" – egyebek mellett ez volt olvasható tüntetők transzparensein.

Mind a szervezők, mind a rendőrök arról számoltak be, hogy a tüntetésen nem volt rendbontás. A rendőrség ugyanakkor a szervezőkkel szemben azt állította, hogy a tüntetők száma mindössze 2500 volt.

Hasonló szimpátiatüntetést tartottak egyebek mellett Londonban is.

©
©