szerző:
MTI / hvg.hu

Az Interpol fokozott elővigyázatosságot tanácsol a határokon a 190 tagállamának, miután Salah Abdeslam elfogása arra késztethet minden segítőt, hogy megpróbáljon elmenekülni Belgiumból Európa más országába vagy a kontinensen kívülre – figyelmeztetett szombaton a lyoni székhelyű rendőri szervezet.

A tavaly novemberi párizsi terrortámadás logisztikai megszervezésével gyanúsított Abdeslamot pénteken fogták el kommandósok Brüsszelben. Elkaptak két másik embert is, és többen még szökésben vannak.

Az Interpol szerint Abdeslam segítői megpróbálhatnak elmenekülni Belgiumból, ezért fokozott elővigyázatosságra intette a határokon a tagállamokat.

"Jóllehet még korai megmondani, hogy a nyomozás milyen irányban folytatódik, az Abdeslamhoz köthető személyeket nyugtalaníthatja, hogy tartózkodási helyükre fény derül, és ezért megpróbálhatnak elmenekülni, mielőtt megtalálják őket" – írta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a közleményben. "Ezért elengedhetetlen az együttműködés (a tagállamok között) és az alapos ellenőrzések (a határokon)" – tette hozzá.

Az Interpol arra kéri a tagállamait, hogy használják a lopott és elvesztett tárgyakról vezetett nyilvántartást (SLDT), amelyben több mint 250 ezer elvesztett illetve ellopott szíriai, iraki útlevél szerepel.

Ebben az adatbázisban egyébként fel volt tüntetve az a szíriai útlevél is, amelyet a Stade de France francia nemzeti stadionnál találtak meg a november 13-i támadás után. Az úti okmányt 2014 áprilisában vette nyilvántartásba az Interpol.

Az adatbázist a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek után 2002-ben hozta létre az Interpol, hogy megkönnyítse azon terroristák és bűnőzök előállítását, akik nem saját útlevelükkel, hanem lopott vagy talált úti okmányokkal utaznak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!