szerző:
MTI

Lemondásra szólított fel szombaton a Zöldek pártja egy osztrák törvényhozót, amiért a neandervölgyi ősemberekhez hasonlította a menekülteket, akik szerinte sárba tiporják a nők jogait.

Robert Lugar, a populista ellenzéki Team Stronach párt frakcióvezetője a parlament előtt, később pedig egy közleményben is úgy fogalmazott, hogy az Ausztriába érkező menekültek és migránsok többsége "tanulatlan, vallásilag elvakult, fanatikus és lehetetlen integrálni a társadalomba". És hozzátette: "most olyan neandervölgyieket hozunk ide, akik - Istennek hála - korábban már kihaltak országunkban."

A 8,5 milliós országba tavaly 90 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és szeptembertől az év végéig körülbelül 800 ezren utaztak át Ausztrián azért, hogy Németországba jussanak. Válaszul az osztrák kormány január végén úgy döntött: idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz a déli határnál naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

Ausztria egyoldalú intézkedéseit az Európai Unió tagországainak számos vezető politikusa, köztük Angela Merkel német kancellár is nehezményezte, Brüsszel pedig törvénytelennek minősítette.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szövetségében kormányzó kabinet erőteljesen menekültellenes retorikát alkalmaz egyebek mellett azért, hogy kifogja a szelet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vitorlájából, amely a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választók több mint harminc százalékának támogatottságát bírja. Így a menekültellenes párt csaknem tíz százalékponttal előzi meg a centrista kormánypártokat.

A Team Stronach az FPÖ farvizén evezve és szélsőséges retorikáját alkalmazva próbál szavazókat szerezni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!