szerző:
MTI

A magyar külügy fokozott óvatosságot kér az Isztambulba utazó magyaroktól. Izrael pedig egyáltalán nem javasolja, hogy bárki Törökországba induljon.

Az Isztambulba utazó magyar állampolgároktól fokozott óvatosságot kér a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a szombati öngyilkos merényletet követően, amelyet Isztambul legforgalmasabb sétálóutcáján, a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi) követtek el, és amelynek öt halálos áldozata és 36 sérültje volt.

A konzuli szolgálat az kéri a városban tartózkodóktól, hogy kerüljék el a sétálóutcát és környéket, beleértve a Taksim teret is. Biztonsági okokból azt is kérik az utazóktól, hogy kövessék figyelemmel a hatóságok utasításait, a helyi hírközlés tájékoztatását, valamint a konzuli szolgálat utazási tanácsait.

Továbbra is feltétlenül javasolják, hogy a turisták tartózkodjanak a zsúfolt helyektől, valamint a tömegrendezvényektől. Kérik azt is, hogy a Törökországban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat.

Izrael egyáltalán nem javasolja Törökországot

Jeruzsálem terrorellenes parancsnoksága óva intette Izrael polgárait attól, hogy Törökországba utazzanak. A szombati merényletben három izraeli is életét vesztette, és tízen megsebesültek.
A Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala alá tartozó parancsnokság szerint az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a fenyegetettség Törökországban, amit a kurd földalatti mozgalom és az Iszlám Állam öngyilkos merényletei jeleznek különösen Isztambulban és Ankarában.
Az izraeliek számára Törökország vonzó turistacélpontot jelentett földrajzi közelsége és viszonylag kedvező árai miatt. A szombati merénylet áldozatai egy gasztronómiával foglalkozó izraeli honlap szervezésében egy tizennégy fős csoporttal utaztak Isztambulba a város kulináris felfedezésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!