szerző:
MTI

Csaknem hatszáz migránst sikerült kimenteni a tengerből a líbiai partoknál.

Mintegy hatszáz migránst mentettek ki négy, hajózásra szinte alkalmatlan tákolmányról a hét végén a líbiai partok közelében, a vízi járműveken kilenc holttestet találtak a hatóságok - közölte Malek Merszit, a líbiai Vörös Félhold nevű segélyszervezet szóvivője vasárnap.

A líbiai parti őrség szerint 586 menekültet sikerült biztonságba helyezni, közöttük hatvan nőt és tizenegy gyermeket. Hajóik a Tripolitól mintegy 45 kilométerre nyugatra fekvő Závíja városánál kerültek bajba.

Ajúb Kászem, a líbiai haditengerészet szóvivője hozzátette, a migránsok többsége afrikai és ázsiai, legtöbben szudáni és bangladesi állampolgárok. Elmondása szerint az egyik hajón lökdösődés alakult ki a tömegben, és emiatt felborult.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és megölése után kaotikus állapotok alakultak ki, ez kedvez az embercsempészek tevékenységének. Líbiában több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet. Az országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik, Tripoliban és Tobrukban, amelyek közül a nemzetközi közösség az utóbbit ismeri el.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő líbiai partokról már eddig is több ezren indultak útnak Európába, és félő, hogy az enyhe tavaszi idő beköszöntével újabb menekülthullám kezdődik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!