szerző:
MTI

Sikerrel tesztelt Észak-Korea egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet az ország vezetőjének, Kim Dzsong Unnak az irányításával – jelentette csütörtökön a KCNA állami hírügynökség.

A bejelentés, ha megerősítést nyer, azt jelentheti, hogy a phenjani rezsim, szembeszegülve az ENSZ tilalmával és szankcióival, nagy léptekben folytatja egy interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kifejlesztésére irányuló programját.

A KCNA jelentése szerint Kim a helyszínen, a próbapadon kipróbált hajtómű mellett "nagy örömmel nyugtázta, hogy a sikeres kísérlet (...) hozzájárult ahhoz, hogy fokozni tudják az ellenséges erőkre kíméletlen csapást mérni képes ballisztikus rakéták teljesítményét".

Az észak-koreai vezetés a múlt héten arról számolt be, hogy sikeresen szimulálta egy ballisztikus rakétának a Föld légkörébe való visszatérését, és hamarosan kísérletet hajthat végre egy nukleáris robbanófejet hordozni képes rakétával.

Phenjan eddig kipróbált, nagy hatótávolságú rakétái folyékony hajtóanyagúak voltak, és az ország nem rendelkezik a katonai téren számos előnnyel rendelkező, szilárd hajtóanyagú rakéták megépítésének technológiájával. Bár ilyen konstrukciójú KN-08-as típusú interkontinentális rakétáját díszszemléken már többször is felvonultatták, sohasem hajtottak vele végre repülési kísérletet.

A rezsim az elmúlt hetekben már négy kísérletet végzett rövid- és közepes hatótávolságú rakétákkal, válaszul a jelenleg zajló újabb, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. Kommentátorok szerint e tesztek azt mutatják, hogy Észak-Koreát a március elején életbe léptetett újabb amerikai és ENSZ-szankciók sem tántorítják el a rakétakísérletek folytatásától.

A rendszeres dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokra, amelyekben Phenjan egy amerikai megszállás előkészületeit látja, az észak-koreai vezetés rendre háborús retorikával válaszol és atomtámadással fenyegeti a két országot.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön parancsot adott a déli hadseregnek, hogy országszerte erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket. Az elnök szóvivője szerint Pak elrendelte, hogy a katonák "álljanak teljes készültségben, hogy határozottan szembeszállhassanak Észak-Korea vakmerő provokációival".

A készültség fokozását az államfő azt követően rendelte el, hogy a phenjani vezetés szerdán a dél-koreai elnöki hivatal "lángtengerbe és hamuba" borításával fenyegetőzött Szöul és Washington soros hadgyakorlata miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!