szerző:
MTI

A nyomozók szerint a múlt héten elfogott Salah Abdeslam és két társa több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket tervezett Brüsszelben, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el – jelentette csütörtökön a VRT flamand közszolgálati televízió név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva.

"A terroristák ugyanazt a forgatókönyvet tervezték, mint Párizsban" – közölte a VRT két nappal a két helyszínen elkövetett brüsszeli robbantásos merényletek után.

Sven Mary, Abdeslam ügyvédje délután azt mondta: védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.

A Politico című hírportál később arról tájékoztatott, hogy Salah Abdeslamot mindössze egy órán át hallgatták ki a rendőrök a férfi péntek délutáni brüsszeli őrizetbe vétele és a kedd reggeli merényletek között eltelt időben. Ez annak ellenére így történt, hogy a gyanúsított ujjlenyomatait korábban megtalálták egy hamis papírokkal kibérelt lakásban, amelyben robbanószerkezeteket és fegyvereket is tároltak.

"(Abdeslam) nagyon fáradtnak tűnt, az előző nap műtötték meg" – mondta az ügyet jól ismerő egyik tisztségviselő. Egy másik illetékes hozzátette, "nem gondoltak a kedd reggeli történtek lehetőségére".

A feltételezett terrorista ügyvédje megerősítette, hogy csak egy rövid kihallgatás volt a védence őrizetbe vétele és a támadások közti időben.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be csütörtök este, hogy a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember meghalt, és 316-an megsebesültek a két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban. A tárcavezető tájékoztatása szerint 121 embert még kórházban ápolnak, közülük 63-an intenzív ellátásra szorulnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!