szerző:
MTI

Már 2013-ban, tehát több mint egy évvel az első bizonyíték megjelenése előtt megérkezett Brazíliába a magzati agykárosodással is összefüggésbe hozott zikavírus.

DNS-vizsgálatok szerint 2013 májusa és decembere között volt már egy eset, amikor a vírus megjelent az országban – közölte Nuno Rodrigues Faria, az Oxfordi Egyetem és a brazil Evandro Chagas Intézet kutatója és csoportja a Science című szaklapban.

A szakértők hét vírus örökítőanyagát vizsgálták meg, amelyek többek között egy elhunyttól és egy a vírussal összefüggésbe hozott kisfejűségben (mikrokefáliban) szenvedő babától származnak.     

A DNS-mutációkból a kutatók kikövetkeztették, mely időszakban érkezhetett a vírus Brazíliába. Az eredmények szerint a vírus a korábban feltételezettekkel ellentétben nem 2014 nyarán, a futball világbajnokság idején került az országba.

Brazíliában és az amerikai kontinensen először 2015 májusában fedezték fel a vírus jelenlétét. Az egészségügyi minisztérium becslése szerint 2015-ben 0,4-1,3 millióan fertőződtek meg zikavírussal csak Brazíliában, 2016 elejéig azonban mindössze 30 ezer fertőzést regisztráltak, gyakran tünetek nélkül zajlik le ugyanis a betegség.

A zikavírus felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, a várandós nők magzatainál viszont kisfejűséget idézhet elő. A rohamosan terjedő zikavírus a várandós anya fertőződése révén károsítja a magzatot. Elsősorban egy születési rendellenséget, a kisfejűséget, vagyis a mikrokefáliát hozták vele összefüggésbe. Ez fejlődési zavart, szellemi visszamaradottságot, látás- és halláskárosodást is okozhat. A szúnyogok terjesztette vírus felelős lehet a felnőtteknél előforduló, életveszélyes bénulást is okozó Guillain-Barré-tünetegyüttesért is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén nyilvánította nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek a zikaláz kitörését. A szervezet adatai szerint 41 országból jelentettek tavaly óta zikalázas eseteket és kilencből a Guillan-Barré-szindróma növekedését. A mikrokefáliás és más csecsemőkárosodásos esetek számának növekedéséről eddig csak Brazíliából és Francia Polinéziából érkeztek jelentések.

Brazíliát sújtja leginkább a zikaláz, 1,5 millió fertőzöttet tartanak számon, és a vizsgált több ezer csecsemő esetében 745-nél igazolódott a kisfejűség. Százötvenhét baba meghalt a betegség következtében a brazil egészségügyi tárca adatai szerint.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!