szerző:
hvg.hu

Három embert fogtak el Brüsszelben csütörtök este a keddi robbantásokkal összefüggésben, közülük az egyikük szabadúszó újságíróként dolgozott.

A belga ügyészség pénteken közölte, három embert tartóztattak le csütörtökön este, a három személy neve Faycal C., Khalid A. és Mariam A. Csütörtök este 6 embert fogtak el házkutatások során, de a többi három előállított személyt elengedték. Egy negyedik ember, Ali E-t egy utcán kapták el Brüsszelben, az ő kihallgatása még folyamatban van.

Az ügyészség kitért arra is, hogy a DNS-minták elemzése után bizonyossá vált, hogy a Zaventem reptéren robbantó második öngyilkos merénylő az 1991-ben született Najim Laachraoui volt, akit korábban a párizsi merényletekkel összefüggésben is köröztek, és aki Salah Abdeslammal korábban Budapesten keresztül tért vissza Belgiumba Szíriából. Az ügyészség közlése szerint ő volt a baloldali férfi a reptéren látott három terrorista közül.

©

Az ügyész azt is megerősítette, Najim Laachraoui DNS-ét találták meg a tavaly novemberi párizsi terrortámadásoknál használt robbanóanyagon és a Bataclan klubban is.

A Le Soir belga lap azt írja, a most elfogott brüsszeli Faycal C., aki Faycal Cheffou, szakmája szerint szabadúszó újságíró, és forrásaik szerint ő a sapkás, fehér kabátos férfi a kép jobb oldalán. Az RTBF közszolgálati adó szerint ez nem bizonyított, de a férfi egyelőre nem működik együtt a hatóságokkal.

Pénteken délután Brüsszel Schaerbeek negyedében egy újabb embert fogtak el, akit a rendőrök meglőttek a lábán. A férfinál nem volt robbanószer, de szemtanúk szerint egy nőt és egy gyereket túszul ejtett. Végül a sérülése miatt az elfogása után kórházba szállították.

A belga igazságügyminiszter pénteken azt mondta, a március 18-án a párizsi merényletekkel összefüggésben elfogott Salah Abdeslam a keddi brüsszeli robbantások óta nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!