szerző:
MTI

A görög rendőrség megkezdte a migránsok elszállítását a görög-macedón határon lévő Idomeniből. Buszokkal viszik őket a hatósági befogadóközpontba. A görög kormány adatai szerint folyamatosan csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma.

Görög rendőrségi források szerint buszokkal eddig körülbelül 400 menekültet szállították el a határon lévő Idomeniben lévő sátortáborból a legközelebbi befogadóközpontba. Tucatnyi busz vár arra, hogy elszállítsa azokat a migránsokat, akik nem akarnak Idomeniben maradni a görög-macedón határ lezárása után.

A menekültek elszállítása Idomeniből önkéntes alapon történik.

Helyszíni jelentések szerint az első buszokba jobbára gyermekes házaspárok szálltak fel, akik számára elviselhetetlenné váltak az ottani körülmények. Egyikük, a 29 éves Dzsanger Hasszán - aki az iraki Kurdisztánból érkezett - azt mondta, hogy egy hónapot töltött feleségével és két gyermekével Idomeniben, de nem marad tovább, mert a gyermekeik lebetegedtek.

Szombati hivatalos adatok szerint Idomeniben most 11 603 migráns van.

Jorgosz Kirticisz, a menekültválsággal foglalkozó athéni hivatal szóvivője azt mondta, hogy a következő napokban fokozni fogják a menekültek elköltöztetésére irányuló erőfeszítéseket. Most kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban az Idomeniben levőknek, hétfőtől megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet biztosítanak az új menekültközpontokban.

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma: 24 óra alatt 78 új menekült érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak (161).

Az uniós-török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatályba lépése óta folyamatosan csökken az érkező migránsok száma. Szerdán egy menekült sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre.

Görögország területén valamivel több mint 50 ezer migráns van most.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!