szerző:
hvg.hu

1972, 1974, 1980, 1988 az európai terror csúcsévei - derült ki egy grafikonból. A 2001-es World Trade Center elleni merénylet óta 2004 volt a terror legvéresebb éve, legalábbis Nyugat-Európában.

A Pulitzer-díjas Anne Applebaum történész és újságíró, a Washington Post állandó szerzője osztotta meg Facebook-oldalán az alábbi grafikont, amely szerint korántsem napjainkban szedik a legtöbb nyugat-európai áldozatot a terrorcselemények.

A globális terrorizmus-adatbázis adatait használó ábra szerint az európai terror gyászéve 1988 volt, amikor 270 ember halt meg terrortámadásokban, többségük a Lockerbie-merényletben. (A 2015-ös és 2016-os adatok nem hivatalosak.)

Tavaly összesen 150 nyugat-európai ember vesztette élet terrorcselekményekben. A kiugróan rossz statisztikát produkáló 2004-es évben 196 ember halt meg, közülük 191 áldozat a madridi terrortámadásban.

A statisztika a következő országokat tekinti Nyugat-Európa részének: Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Észak-Írország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Írország, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és a Vatikán.

©

Az alábbi grafikonon piros színnel ábrázolták, mekkora részben idézte elő iszlamista indíték a terrortámadásokat az adott évben.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!