szerző:
hvg.hu/MTI

Hétfőn megérkeztek az első visszatoloncolt menekülteket szállító hajók a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába, Hannoverbe pedig 16 szír menedékkérő érkezett.

A két hajón összesen 131 pakisztáni és bangladesi menekült és ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr tartózkodott, rendbontás nem történt. A nap folyamán legalább 400 embert hoznak át a görög oldalról az Égei-tengeren keresztül Törökországba.

Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A török hatóságok hat sátrat állítottak fel – itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. A továbbszállításukra 21 autóbusz áll rendelkezésre.

Közben Hannover városába 16 szír menedékkérő érkezett, akik három családhoz tartoznak. Őket egy 140 kilométerrel messzebb álló menekülttáborba szállították. A mai nap folyamán még egy szír csoportot várnak.

Az EU–Törökország csúcstalálkozón született megállapodás szerint Törökország rengeteg pénzt kap, hogy fejlessze finoman szólva is elmaradott menekültügyi infrastruktúráját, és visszavegyen mindenkit, aki illegálisan érkezik Görögországba.

Ezzel azt az üzenetet közvetítenék a menekülteknek, hogy nincs értelme az embercsempészre tenni, és csak legális úton van értelme megpróbálni bejutni az EU-ba. A visszatoloncoltak bekerülnek az európai értelemben vett menekültügyi struktúrába.

Az EU továbbá a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatok felgyorsítását, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozásának tárgyalásain.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!