szerző:
MTI

Ferenc pápa szombaton ellátogat a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére, amelyen rengeteg menekült halad át. Menekültekkel is találkozni fog.

"Azért megyek Leszbosz-szigetére szombaton, hogy szolidaritásomat fejezzem ki a menekülteknek, Leszbosz lakosainak és az egész görög népnek, amely rendkívül nagylelkű a befogadásban" mondta Ferenc pápa a szerdai általános audiencián a görög szigeten szombaton esedékes útjáról.

A Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy azért Leszboszra esett a választása, mivel a szigeten az utóbbi hónapokban nagyon sok menekült haladt át. Hozzátette, hogy látogatásán elkísérik "fivérei", I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint Ieronimosz athéni érsek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) adatai szerint Leszboszra és az égei-tengeri szigetekre az utóbbi kevesebb mint egy év alatt majdnem egymillió ember érkezett, hogy innen Európa irányába folytassa útját. A török partokhoz közeli Leszbosz szigetén működik a Caritas Internationalis vatikáni székhelyű nemzetközi humanitárius szervezet menekülttábora.

A szigeten szintén aktív Jezsuita Menekültszolgálat (Jrs) honlapja a "remény jelének" nevezte a katolikus egyházfő látogatását Leszboszon. A látogatás a menekültek helyzetére kívánja felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy a kormányzati és nem kormányzati szereplők részéről minél gyorsabb, nemzetközi méretű és konkrét szolidaritásra van szükség írta a Jrs olasz nyelvű honlapja, hangsúlyozva, hogy Ferenc pápa látogatása a legjobb pillanatban történik az EU és Törökország közötti "vitatott" migrációs megállapodást követően, amely ellentmond a védelemre szoruló emberek kiutasítását ellenző nemzetközi törvényeknek.

A több mint 86 ezer lakosú Leszboszon él a 85 éves Emilia Kamvisi, akit Nobel-békedíjra jelöltek a menekülteknek nyújtott segítségéért, Ferenc pápa és mások mellett.

Ferenc pápa húsvétkor az elárult, megtagadott és keresztre feszített Krisztus sorsához hasonlította a mai menekülteket, akiket "közöny kísér, mivel sokan nem akarnak értük felelősséget vállalni". Az egyházfő nagycsütörtökön menekültek lábát mosta meg egy Róma közeli menekültállomáson.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!