szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A republikánus elnökjelölt arra kérte az oroszokat, ha már úgyis a Clinton Alapítvány levelei között kutakodnak, nézzenek már utána a korábbi levelezési botrányban lábakélt e-maileknek is.

Trump nemes egyszerűséggel arra kérte az oroszokat, hogy kémkedjenek elnökválasztási kampánybeli vetélytársa, Hillary Clinton ellen. A kijelentés önmagában is igen erős, de még súlyosabb annak fényében, hogy múlt hónapban éppen orosz kormányzati hackerekeket vádoltak meg azzal, hogy behatoltak a Demokrata Párt vezető szerverének számítógépes adatbázisába. A nyomozás kiderítette, hogy a várható republikánus párti elnökjelöltről, vagyis Donald Trumpról gyűjtött anyagokat loptak el - írja a The Washington Post.

Aztán kiderült, hogy a Clinton Alapítvány szervereit is támadás érte, amivel szintén orosz kormányzati hackereket vádoltak meg, Trump pedig úgy gondolta, ha már úgyis ott vannak, utána nézhetnének annak a 30 ezer e-mailnek, amit annak idején Clinton töröltetett a szerveréről.

Márciusban derült ki, hogy Clinton külügyminiszterként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta a hivatalos rendszer helyett, amit kényelmi okokkal magyarázott. Az elnökválasztási kampány során témává vált e-mail-ügy 2014 nyarára nyúlik vissza, amikor a külügyi tárca jogászai – egy, a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott támadással kapcsolatos kongresszusi adatkérelem nyomán – felfedezték, hogy nincsenek minden vonatkozó irat birtokában.

2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket. Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldal terjedelmű, mintegy 30 ezer hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. Stábjának tagjai azonban utóbb elismerték, hogy ezek közül több hiányos volt, ráadásul Clinton maga is elismerte, hogy a szintén mintegy 30 ezer tételből álló magánlevelezését töröltette a szerverről. Trump azt szeretné, ha az oroszok ezek nyomára bukkanának. Clinton kampánycsapata azonnal reagált: szerintük "először fordul elő, hogy egy nagy párt elnökjelöltje aktívan bíztat politikai ellenfele elleni kémkedésre külföldi hatalmat."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!