szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A republikánus elnökjelölt arra kérte az oroszokat, ha már úgyis a Clinton Alapítvány levelei között kutakodnak, nézzenek már utána a korábbi levelezési botrányban lábakélt e-maileknek is.

Trump nemes egyszerűséggel arra kérte az oroszokat, hogy kémkedjenek elnökválasztási kampánybeli vetélytársa, Hillary Clinton ellen. A kijelentés önmagában is igen erős, de még súlyosabb annak fényében, hogy múlt hónapban éppen orosz kormányzati hackerekeket vádoltak meg azzal, hogy behatoltak a Demokrata Párt vezető szerverének számítógépes adatbázisába. A nyomozás kiderítette, hogy a várható republikánus párti elnökjelöltről, vagyis Donald Trumpról gyűjtött anyagokat loptak el - írja a The Washington Post.

Aztán kiderült, hogy a Clinton Alapítvány szervereit is támadás érte, amivel szintén orosz kormányzati hackereket vádoltak meg, Trump pedig úgy gondolta, ha már úgyis ott vannak, utána nézhetnének annak a 30 ezer e-mailnek, amit annak idején Clinton töröltetett a szerveréről.

Márciusban derült ki, hogy Clinton külügyminiszterként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta a hivatalos rendszer helyett, amit kényelmi okokkal magyarázott. Az elnökválasztási kampány során témává vált e-mail-ügy 2014 nyarára nyúlik vissza, amikor a külügyi tárca jogászai – egy, a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott támadással kapcsolatos kongresszusi adatkérelem nyomán – felfedezték, hogy nincsenek minden vonatkozó irat birtokában.

2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket. Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldal terjedelmű, mintegy 30 ezer hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. Stábjának tagjai azonban utóbb elismerték, hogy ezek közül több hiányos volt, ráadásul Clinton maga is elismerte, hogy a szintén mintegy 30 ezer tételből álló magánlevelezését töröltette a szerverről. Trump azt szeretné, ha az oroszok ezek nyomára bukkanának. Clinton kampánycsapata azonnal reagált: szerintük "először fordul elő, hogy egy nagy párt elnökjelöltje aktívan bíztat politikai ellenfele elleni kémkedésre külföldi hatalmat."