A brit kormányban nincs, aki tárgyaljon - állítja a Sunday Times.

©

Csak 2019 végén, vagyis a korábban tervezett időponthoz képest majdnem egy évvel később távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból – írja a The Sunday Times. A vasárnapi napilap úgy számol, hogy a londoni kormány csak 2017 végén nyújtja be a kilépésről szóló kérelmét. Az uniós szabályok szerint az ország tagsága két évvel később szűnik meg.

A lap szerint a csúszást részben a brit kormány felkészületlensége okozza. Ez persze érthető, hiszen a konzervatív vezetés arra készült, hogy a kilépésről szóló június 23-i népszavazáson a bennmaradást támogatók kerülnek többségbe. A lap úgy tudja, hogy Theresa May kormányának Brexit-ügyekkel megbízott minisztere, David Davis még csak a stáb felét tudta összeszedni.

A kérés benyújtásával taktikai okokból is várhat London. Jövőre ugyanis több nagy európai országban rendeznek választásokat, ezt igyekeznek kivárni. A franciák április 23-án és május 7-én voksolnak az új államfő személyéről, a németországi parlamenti választásokat pedig valamikor ősszel tartják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!