szerző:
hvg.hu

45 millió ukrán és 5 millió grúz utazhat hamarosan szabadon Európában.

Az Európai Unió Ukrajna és Grúzia számára is közelebb hozta a vízummentes beutazás lehetőségét a schengeni övezetbe. A tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament késő éjjel állapodott meg egy olyan mechanizmusban, amely hamarosan akár 50 millió ember számára teheti könnyebbé a beutazást.

A vízummentesség ideiglenes felfüggesztése a jövőben az Európai Bizottság vagy a tagállamok egyszerű többségének kezdeményezésére megkezdődhet majd, az Európai Parlament bevonása nélkül. A módosítást még az EP plénumának és a miniszterek tanácsának is formálisan jóvá kell hagynia írja az MTI.

A "vészféket" például akkor lehet majd behúzni, ha valamelyik országból megnő a migrációs nyomás, vagy tömegessé válik az a jelenség, hogy az onnan érkezők tovább maradnak, mint ameddig vízumuk érvényes. Emellett az is ok lehet a felfüggesztésre, ha egy ország nem fogadja vissza az onnan érkező migránsokat.

A brit The Independent megjegyzi, hogy két volt szovjet köztársaság régóta szeretne kikerülni Moszkva befolyása alól, és frusztrálta őket, hogy az EU nem nyitott eléggé feléjük. Az EU eddigi zártsága főleg a tavalyi menekültválsággal volt magyarázható, az attól való félelem, mit szólnak az uniós polgárok 50 millió ember megkönnyített beutazásához.

A schengeni övezetbe való vízummentes bejutás lehetősége a lap szerint komoly ösztönző volt az ott élő emberek számára, hogy kemény reformokat fogadjanak el kormányaiktól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!