szerző:
MTI

Roman Herzog volt az újraegyesített Németország első megválasztott szövetségi elnöke.

Nyolcvankét éves korában elhunyt Roman Herzog egykori német szövetségi elnök – erősítette meg kedden a berlini szövetségi elnöki hivatal.

Herzog 1994 és 1999 között töltötte be az államfői tisztséget, Németország újraegyesítését követően őt választották először szövetségi elnökké.

A német politikus 1970-ben csatlakozott a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU), 1979-től a párvezetőség tagja volt. Baden-Württemberg tartomány kormányában kultusz- és sportminiszteri, majd belügyminiszteri tisztséget töltött be. 1984-től a német szövetségi alkotmánybíróság elnökhelyettese, 1987-től pedig elnöke volt.

Joachim Gauck jelenlegi német szövetségi elnök "előremutató bátorsággal bíró", "meghatározó személyiségként" méltatta elhunyt politikustársát. A Herzog özvegyéhez, Alexandra Freifrau von Berlichingenhez írt gyásztáviratában Gauck a társadalmi összetartást alakító erőként jellemezte a volt elnököt.

©

Az egyenes embereként ismert Herzog többször ostorozta a németeket. "A nép nem hajlandó megmozdulni" – mondta 2008-ban a Bild című német napilapnak adott interjújában. Bár hajlik a reformokra, "politikai vezetésre, valódi karizmára van szükség mobilizálásához" – kifogásolta.

Az evangélikus vallású, bajorországi születésű politikus Németország újraegyesítése után a megújulást és a politikai lövészárokháború  befejezését sürgető szavaival nagy népszerűségre tett szert. Herzog érdemének tudják be azt is, hogy gazdasági reformokra ösztönözte hazáját és hangsúlyozta a holokausztra való emlékezés fontosságát is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!