szerző:
MTI / hvg.hu

A leégett iskola ötmillió forint gyorssegélyt és könyveket kap a kormánytól.

Ötmillió forint gyorssegéllyel és könyvadománnyal segíti a nemzetpolitikai államtitkárság az erdélyi, Kommandó településen található Horn Dávid Általános Iskolát, amely hétfőn égett le – közölte az államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a hétfői tűzeset utáni helyzetről és a segítségnyújtás lehetőségeiről Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár telefonon egyeztetett az iskolaigazgatóval.

Közlésük szerint a tűzvész martalékául esett, kilencezer kötetet számláló iskolakönyvtár gyűjteményének pótlását a nemzetpolitikai államtitkárság a Mikes Kelemen-programból pótolni tudja. Az épületekben esett károk mértékének megállapítását követően a nemzetpolitikai államtitkárság kész a helyreállítási és felújítási munkálatokhoz további támogatást biztosítani – jelezték. A kommandói iskola épületének mintegy negyede semmisült meg abban a tűzben, amelyet a hatóságok feltételezése szerint a meghibásodott kéményből kipattanó szikra vagy parázs okozhatott.

Az 1070 méteres magasságban, Kézdivásárhelytől 32 kilométerre fekvő Kommandó mintegy ezer lakója közül 947-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Csak a miheztartás végett néhány hír a hazai iskolákról az elmúlt napokból:

Kispesten az elavult fűtőrendszer tönkrement egy általános iskolában, a központi Klik csak tavaszra ígérte a javítást, a polgármester adott végül rendkívüli támogatást a javításra.

A Klik beismerte, hogy hiába az extrém hideg, több iskolában is gond volt a fűtéssel.

Szolnokon elment az áram, ezért egy iskolában leállt a fűtés is.

Az ország hatodik legjobb középiskolájában eltört egy vízcső és mindent elárasztott a víz, a hibát az iskola tanárai és diákjai hárították el.