szerző:
HVG

Minden parancsnoki posztot megszállt Ukrajnában Petro Porosenko elnök, és elszabotálja a két és fél évvel ezelőtti megválasztásakor beígért reformokat. A demokrácia már csak fügefalevél Kijevben, de a lakosság belefáradt a forradalmakba.

Vlagyimir Vlagyimirovics Porosenko – Kijevben sokan gúnyosan így hívják az államfőt, utalva arra, hogy a jelek szerint épp olyan illiberális hatalmat épít ki, mint ádáz moszkvai ellenfele, Vlagyimir Putyin. A miniszterelnök, a házelnök, de még a főügyész is Porosenko embere.

Az elődjeivel szemben kritikus sajtó nem feszegeti a jelenlegi elnök számára kínos ügyeket, például azt, hogy az ígéretét megszegve az ország vezetőjeként is megtartotta édesipari birodalmát, aminek Magyarországon a Bonbonetti a része. Kezes báránnyá váltak az oligarchák is, és az sem nagy baj, hogy Ukrajna keleti részén nincs béke.

Amíg ugyanis tart a válság, a háborús helyzetre lehet fogni a politikai és gazdasági bajokat, az ellenzéket pedig Moszkva-pártisággal lehet vádolni, ha hangoskodna.

További részletek a csütörtöki HVG-ben.