szerző:
hvg.hu

De gondot okozhat idén a szélsőséges időjárás és az adatlopás is.

Először vette fel a nagyszabású terrortámadások kockázatát az év globális rizikófaktorai közé a Világgazdasági Fórum (WEF), amely most tette közzé legfrissebb jelentését a világot fenyegető öt legnagyobb kockázatról. A szervezet 12-edik éve állítja össze azokat a veszélyes tendenciákat, amelyek kihívást jelenthetnek a világ számára, ilyen pl. a kibertámadások, a klímaváltozás, a munkanélküliség veszélye.

Az idén először szerepel a WEF listáján a "nagy kiterjedésű terrortámadások" veszélye, felidézve az elmúlt év néhány ismert merényletét: a berlini karácsonyi kamiontámadást, a nizzai, 86 halálos áldozatot követelő, szintén kamionnal elkövetett merényletet, a párizsi, brüsszeli támadásokat. A szervezet definíciója szerint a nagy kiterjedésű terrortámadás olyan "politikai vagy vallási célokat követő egyének vagy nem-állami csoportok, amelyek nagy kiterjedésű emberi vagy anyagi károkat okoznak".

A WEF jelentésében a másik négy idei globális rizikó: a szélsőséges időjárás okozta események, a nagy természeti katasztrófák, a nagy kiterjedésű nem önkéntes migráció, valamint a súlyos adatlopási, ill. adatcsalási esetek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!