szerző:
MTI

A december 16-a óta tartó ülősztrájkot azért szüntette be az ellenzéki Polgári Platform, mert sikerült elérniük a sajtó jelenlétét a Szejmben.

Felhagyott csütörtök délelőtt a december 16-a óta folytatott parlamenti ülősztrájkjával a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO). Grzegorz Schetyna pártelnök egyúttal közölte, lemondatnák Marek Kuchcinski házelnököt.   

Kuchcinski ez után megnyitotta a szejm csütörtöki ülését, majd "az alaposabb helyzetelemzés szükségességével" érvelve január 25-ig szünetet rendelt el.

Schetyna törvénytelennek minősítette a szenátusban szerdán megszavazott idei költségvetést, és arra szólította Andrzej Duda államfőt, ne hagyja jóvá.

A több napos eredménytelen kompromisszumkeresés után az ülősztrájk beszüntetését Schetyna azzal indokolta, hogy a PO-nak "sikerült elérnie a sajtó jelenlétét a parlamentben". A politikus ezzel az ellenzéki tiltakozást eredetileg kiváltó, azóta visszavont, a parlamenti tudósításokat korlátozó szabályokra utalt.

 

Téved, aki azt hiszi, hogy Lengyelországban kitör a forradalom

Megrendül a lengyel kormány uralma az elmúlt napok tüntetései nyomán? Rákényszerül politikája lényeges megváltoztatására? Elemzésünk következtetése: nem.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!