szerző:
MTI / hvg.hu

Tüzet nyitott egy rátámadó férfira egy francia katona a párizsi Louvre épületénél. A katona könnyebben, a támadó súlyosan megsérült. A miniszterelnök szerint terrorakció történt.

A párizsi rendőrség beszámolója szerint a férfi hátizsákkal a hátán akart bemenni a múzeum alatti ajándékboltba. A BFM francia híretelevízió szerint késsel próbált a katonára támadni. Más források azt közölték, hogy a férfinál két bozótvágó kés volt, és "Allahu akbar" kiáltást hallatott.

Az egyenruhás lábon, illetve hasba lőtte a támadót, aki súlyosan sérült.

Tűzszerészek is érkeztek a helyszínre. A támadó táskájában nem találtak robbanószert.

A rendőrség szerint a férfi az egyedüli támadó, ám egy további embert is őrizetbe vettek, mert gyanúsan viselkedett.

©
©

 Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök kijelentette: láthatóan "terrorista jellegű támadás" történt a Louvre-nál. Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert.

A múzeum környékét lezárta a rendőrség, az épületben tartózkodókat zárt helyiségekbe küldik. A Financial Times kínai kiadásának szerkesztője a Twitteren tett közzé képeket, amelyeken az látszik, hogy a turistákat a földre ültetik. Egy benn ragadt kínai turistától azt is megtudta, hogy a múzeum biztonsági szolgálata átkutatja a látogatók táskáit.

A francia belügyminisztérium is megerősítette, hogy súlyos biztonsági esemény történt a Louvre-nál.

A múzeumot kiürítették, a környékét és a környékbeli metrómegállókat lezárta a rendőrség.

Michel Cadot párizsi prefektus a helyszínen elmondta, hogy a férfinak egyértelműen támadó szándéka volt, a támadás közben azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!", de az egyelőre nem állapítható meg, hogy terrortámadás történt-e, a férfi motivációi nem ismertek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!