szerző:
hvg.hu

Azt már megmutattuk, milyen kínos közös fotót posztolt Donald Trump a japán miniszterelnökkel, de azt eddig még nem, hogy mit tett az amerikai elnök a közös sajtótájékoztatójukon.

Illetve, hogy mit nem tett: nem rakta a fülébe a tolmácsgépet, amelyen keresztül hallhatta volna az újságírók előtt japánul felszólaló Abe Sindzó szavait angolra fordítva. Vagyis úgy állta, mosolyogta és bólogatta végig a sajtótájékoztatót, hogy nem tudta, mit mond a japán miniszterelnök.  

Mindezt a Fehér Ház helyettes szóvivője, Sarah Huckabee Sanders erősítette meg, amikor riporterek rákérdeztek: jól látták-e, hogy Trump csak akkor tette fel a fülhallgatót, amikor a kérdésekre került a sor. Hozzátette ugyanakkor – menteni próbálva a helyzetet –, hogy az elnök és kollégája a sajtóeseményt megelőzően hosszan egyeztettek azokról a kérdésekről, amelyekről Abe beszélt, vagyis volt elképzelése arról, mit mond majd a japán politikus.

Az a videó is megér egy misét, ami Trump és Abe kézfogásáról készült. Az amerikai elnök egy pillanatra hozzáért a japán kormányfő karjához, és egy riporter szerint aztán megdicsérte az erős kezeit is.