szerző:
MTI

A második félévben megindítják az V4-es plusz Ausztrália formátumú együttműködést – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki Ausztráliában találkozott a kollégájával.

Külgazdasági és konzuli iroda nyílik Ausztrália legnagyobb városában, Sydney-ben a gazdasági érdekérvényesítés és az ausztráliai magyar nemzeti közösség egyben tartásának elősegítésére – jelentette be sydney-i látogatása alkalmával csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Sydney-ben találkozott az ausztrál kereskedelmi és befektetési szervezetekkel, valamint az Európai–Ausztrál Üzleti Tanács tagjaival és a helyi magyarság képviselőivel. A miniszter szerint a magyar gazdasági növekedés "aládúcolásához" komoly erőforrást jelenthet Ausztrália növekedő érdeklődése a közép-európai befektetések iránt.

Azzal, hogy az ausztrál befektetők figyelme Közép-Európa felé irányul, létrejönnek a V4-ek és Ausztrália együttműködésének is a lehetőségei. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország veszi át júliustól a visegrádi csoport (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) elnöklését.

Szijjártó Péter megállapodott Julie Bishop ausztrál külügyminiszterrel abban, hogy a második félévben Közép-Európába látogat, és megindítják a "V4-ek plusz Ausztrália" formátumú együttműködést.

Szijjártó a magyar diaszpóráról is beszélt: "Nem találkoztam olyan ausztrál politikussal, aki ne dicsérte volna meg a magyar közösség, a magyarság hozzájárulását Ausztrália eddigi fejlődéséhez. Annak érdekében, hogy a magyarság képviselete, szervezeteinek összehangolása megfelelő legyen, azt a döntést hoztuk, hogy a második félévben újranyitjuk a sydney-i képviseletünket: külgazdasági és konzuli iroda jön létre, segítve a gazdasági érdekérvényesítést, és segítve a magyar nemzeti közösség egyben tartását."