szerző:
MTI

Izraelben egy új, rendkívül kedvező korszak kezdetének vélik a Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni sajtótájékoztatóján elhangzottakat és a tájékoztató hangvételét.

Donald Trump a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel Washingtonban tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez. Az amerikai elnök egyúttal Izraelt a telepespolitikájában önmérsékletre, a palesztinokat pedig az Izrael elleni vélelmezett gyűlöletük visszafogására szólította fel.

Trump szerint Izraelnek óriási biztonsági kihívásokkal, köztük az iráni fenyegetéssel kell szembenéznie, és a zsidó államot szerinte a nemzetközi szervezetek "nagyon inkorrektül" kezelik. Kifejezetten visszautasította az ENSZ szerinte "nem korrekt és egyoldalú" lépéseit Izraellel kapcsolatban.

Az amerikai elnök azt ígérte, hogy nagyszerű béketervet terjesztenek majd elő, s hozzátette, hogy bár az Egyesült Államok nagyon serényen fog dolgozni egy ilyen terv kimunkálásán, a feladat elsősorban az érintett feleké. "Mindkét félnek kompromisszumokat kell tennie" – hangsúlyozta. Leszögezte, hogy "az Egyesült Államok a békét szorgalmazza", és "az igazi békemegállapodás" híve.

Az izraeli televízióban megszólaltatott szakértők egyhangúlag gyökeres és pozitív változást jeleztek előre a Fehér Ház Izraellel és Benjamin Netanjahuval szembeni politikájában a sajtótájékoztató alapján. Külön hangsúlyozták az új amerikai elnök rendkívül barátságos viselkedését és hangvételét, akárcsak személyes elkötelezettségét a közel-keleti béke iránt.

A sajtótájékoztató legfontosabb pillanataként Donald Trumpnak azt a kijelentését értékelték, amely szerint a "felek maguk döntsék el", hogy "egy vagy két állam" biztosítja a békét. A szakértők szerint ez alapvető változást jelent Washington eddigi politikájához képest, amely a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldását, vagyis egy önálló, független palesztin állam létrehozását sürgette.

Az izraeli jobboldali politikusok egybehangzóan üdvözölték a fordulatot. A telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető Naftali Bennet már néhány perccel a sajtótájékoztató után a Twitteren azt írta, "huszonnégy év után ma levonják a palesztin zászlót, és az izraeli zászló kerül a helyére. Támogatom a vezetői képességeket és bátorságot mutató miniszterelnököt, aki megerősítette Izrael biztonságát."

"Trump és Netanjahu esti sajtótájékoztatója egy új politikai korszak előfutára és a regionális megoldás gondolatának kezdete" – írta üzenetében a Likud párthoz tartozó Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes.

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter szerint is igen fontos nap ez Izrael számára. "Üdvözlöm az Izrael álláspontját a lehető legjobb módon megjelenítő miniszterelnököt. Szavai bizonyítják, hogy új korszakhoz értünk" – írta bejegyzésében.

A tízes tévében megszólaló, a centrista Tnua pártot vezető Cipi Livni is elismerte Trump Izrael számára kedvező szavait. "Az elnök a békéről beszélt, s örömmel tölt el, hogy az üzleti alku kifejezést használta. Azt mondta, hogy ez számára fontos, s nem azt mondta, hogy tegyetek, amit akartok" – közölte Livni.

Az elsőként megszólaló politikusok közül csak a baloldali liberális Merec pártot vezető Zahava Galon fanyalgott. Ő azt üzente, hogy "bármit is mondott Trump, Izraelnek a kétállami megoldás az érdeke", mivel – indoklása szerint – a megszállásnak nem létezhet másféle megoldása.