szerző:
MTI

Donald Trumpék külpolitikája lesz a fő téma a pénteken kezdődő müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Merkeltől Lavrovig mindenki ott lesz, aki számít, kivéve Trumpot.

Minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai és gazdasági vezető részvételével kezdődik meg pénteken a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC), amelynek legfontosabb témája az új washingtoni vezetők külpolitikája. A háromnapos tanácskozás az első nemzetközi fórum, amelyen részt vesz Mike Pence amerikai alelnök.

Az 53. MSC példátlanul feszült helyzetben kezdődik meg. A hidegháború vége óta "egyetlen pillanatot sem tudunk felidézni, amikor olyan sok dolog kérdőjeleződött meg, mint most" – mondta a konferencia igazgatója, Wolfgang Ischinger a napokban egy berlini háttérbeszélgetésen.

A vasárnapig tartó konferencián csaknem 30 állam-, illetve kormányfővel, 80 védelmi miniszterrel és külügyminiszterrel, nemzetközi szervezetek, köztük a NATO, nemzetközi civil szervezetek és több tucat nagyvállalat vezetőivel vitatják meg a biztonságpolitika legégetőbb kérdéseit. A középpontban Donald Trump kormányának külpolitikája mellett a szíriai polgárháború, az ukrán válság, a Nyugat és Oroszország viszonya és az Európai Unió jövője áll.

A fórumot Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és amerikai kollégája, James Mattis nyitja meg péntek délután. Angela Merkel német kancellár és Mike Pence szombaton tart előadást.

A körülbelül 600 részvevő között van Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, António Guterres ENSZ-főtitkár, Petro Porosenko ukrán elnök, Asraf Gáni afgán államfő, Haider al-Abádi iraki miniszterelnök és a német kormány nagyjából fél tucat minisztere. Magyarországot Simicskó István honvédelmi miniszter képviseli.

Több parlamentből is magas szintű delegáció utazik Münchenbe, így az amerikai törvényhozásból ismét igen népes küldöttség érkezik a bajor fővárosba John McCain republikánus szenátor vezetésével. A német Bundestagból ugyancsak számos képviselő vesz részt a tanácskozáson.

Az MSC kitüntetését, a konferencia alapítójáról elnevezett Ewald von Kleist-díjat az idén Joachim Gauck távozó német államfő kapja meg.