szerző:
MTI

Kijevben fertőtlenítővel öntötték le a nőkkel szembeni erőszak ellen demonstrálókat, Ungváron "csak" félbeszakították a felvonulásukat.

Az ukrán fővárosban feministák egy csoportja vonult fel a nemzetközi nőnapon, hogy felhívja a figyelmet az országban zajló nők elleni erőszakra. Menet közben néhány fiatal támadt rájuk, kefirrel és zöld színű fertőtlenítő oldattal öntötték le őket. Négyüket a rendőrség őrizetbe vette, garázdaság vádjával eljárás alá vonják őket; valószínűleg pénzbírságot szabnak ki rájuk.

A néhány száz fős felvonulás szervezői az erőszak minden formája ellen tiltakozni kívánnak "a szülőszobától a katonai sorozóirodákig". Követelték a családon belüli erőszakot tiltó isztambuli konvenció ratifikálását az ukrán parlamenttől, valamint a nemek közötti jogi egyenlőtlenségek ellen szólaltak fel. Az akció résztvevői "a munkám az én választásom", "az emberi jogok mindenki megilletnek", "az ököl a gyengék fegyvere", a "nők helye (nem) a konyhában van" és hasonló feliratú transzparensekkel demonstráltak.

©
©
©
©

Már előző nap jelezték, hogy fenyegetéseket kaptak ismeretlenektől.

A nyugat-ukrajnai Ungváron is szerveztek felvonulást a női jogok érvényesítése és a családon belüli erőszak elleni fellépés érdekében. Ezt a Karpatszka Szics szélsőjobboldali szervezet aktivistái tartóztatták fel azzal az indokkal, hogy az akció szervezői burkoltan a homoszexualitást népszerűsítik.

A Karpatszka Szics tagjai az Ungvár központjában tartott rendezvény résztvevőinek kezéből kitépték az erőszakot elítélő és a nők jogainak érvényesítésére szólító transzparenseket, majd elhagyták a konfliktus helyszínét.

A jelentések szerint a készülő provokációról idejében értesített rendőrök későn értek a helyszínre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!