szerző:
MTI

Kijevben fertőtlenítővel öntötték le a nőkkel szembeni erőszak ellen demonstrálókat, Ungváron "csak" félbeszakították a felvonulásukat.

Az ukrán fővárosban feministák egy csoportja vonult fel a nemzetközi nőnapon, hogy felhívja a figyelmet az országban zajló nők elleni erőszakra. Menet közben néhány fiatal támadt rájuk, kefirrel és zöld színű fertőtlenítő oldattal öntötték le őket. Négyüket a rendőrség őrizetbe vette, garázdaság vádjával eljárás alá vonják őket; valószínűleg pénzbírságot szabnak ki rájuk.

A néhány száz fős felvonulás szervezői az erőszak minden formája ellen tiltakozni kívánnak "a szülőszobától a katonai sorozóirodákig". Követelték a családon belüli erőszakot tiltó isztambuli konvenció ratifikálását az ukrán parlamenttől, valamint a nemek közötti jogi egyenlőtlenségek ellen szólaltak fel. Az akció résztvevői "a munkám az én választásom", "az emberi jogok mindenki megilletnek", "az ököl a gyengék fegyvere", a "nők helye (nem) a konyhában van" és hasonló feliratú transzparensekkel demonstráltak.

©
©
©
©

Már előző nap jelezték, hogy fenyegetéseket kaptak ismeretlenektől.

A nyugat-ukrajnai Ungváron is szerveztek felvonulást a női jogok érvényesítése és a családon belüli erőszak elleni fellépés érdekében. Ezt a Karpatszka Szics szélsőjobboldali szervezet aktivistái tartóztatták fel azzal az indokkal, hogy az akció szervezői burkoltan a homoszexualitást népszerűsítik.

A Karpatszka Szics tagjai az Ungvár központjában tartott rendezvény résztvevőinek kezéből kitépték az erőszakot elítélő és a nők jogainak érvényesítésére szólító transzparenseket, majd elhagyták a konfliktus helyszínét.

A jelentések szerint a készülő provokációról idejében értesített rendőrök későn értek a helyszínre.