Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

Most másodszor fordult elő, hogy egy lengyelt a saját kormánya akarata ellenére választottak meg egy fontos nemzetközi pozícióra - a Twitteren az Európai Tanács élére újraválasztott Donald Tuskot II. János Pál pápához hasonlítják.

Óvakodj attól, hogy felégess magad mögött minden hidat, mert nem tudsz visszatérni – kedvenc idézetét süthette el a brüsszeli EU-csúcs első ülése után Donald Tusk, a tagállamokat tömörítő tanács elnöke. A lengyel politikust elsöprő többséggel, 27:1 arányban választották újra, ám – mint azt előre tudni lehetett – éppen saját hazájának kormánya nem állt ki mellette.

Ezek után nem véletlen, hogy Tusk a sajtótájékoztatón kétszer is kiemelte: egy jobb és egységesebb Európáért fog küzdeni „kivétel nélkül minden tagállammal”. Arra a kérdésre, hogy a lengyel kormánnyal ezt hogyan fogja megtenni viszont csak annyit mondott: „lengyelül”.

A rövid sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is el tudott sütni egy hasonlóan fergeteges poént. A luxemburgi politikus arra emlékeztetett, hogy a csúcs most először zajlik az Európai Tanács elnökségének most átadott székházában, vagyis a „Tusk Towerben” – és ezt a nevet a következő két és fél évben is megtarthatja az épület.

Tusk megválasztása természetesen a lengyelek humorát is előhozta. Az alábbi mém szövege szerint most másodszor fordult elő, hogy egy lengyelt választottak meg egy fontos nemzetközi pozícióra egy tehetetlen kormány akarata ellenére.

Tusk megválasztása persze nem az egyetlen napirendi pontja a csúcsnak, ám a döntés uralta a kétnapos találkozót, már azért is, mivel a lengyelek kilátásba helyezték: tiltakozásul nem írják alá a zárónyilatkozatot.

Elszigetelődve 

Tény, Beata Szydlo kormányfő valószínűleg karrierje legnehezebb délutánján van túl. A lengyel miniszterelnök szembesült azzal, milyen, amikor kiáll egy teljesen valószerűtlen ötlettel – egy megbecsült elnök helyett támogassanak egy gyakorlatilag ismeretlen politikust - 27 állam- és kormányfő elé, és azok kivétel nélkül kihátrálnak mögüle.

„Több kávéja volt, mint támogatója” – szellemeskedett a csúcs egyik résztvevője a Twitteren.

És valóban: végül a korábban biztos támogatónak tűnő magyar miniszterelnök is támogatta, hogy Tusk folytathassa a munkát az EU csúcsszervezete, az Európai Tanács élén. A volt lengyel kormányfő az elmúlt két és fél évben komoly tekintélyt vívott ki a tagországok vezetői körében, így újraválasztása pillanatig sem volt kérdés, azért sem, mivel az elnök megválasztásához nem egyhangúságra, hanem minősített többségre volt szükség.

Tusk helyzete persze így sem irigylésre méltó, hiszen kemény két és fél év vár rá. 2019 november végéig tartó mandátuma idején tárgyalják majd le a britek kilépésének feltételeit, az új hétéves költségvetést és azt a keretet is, amelyben az EU jövőjét képzelik a tagországok. A három téma közül egy is épp elég lenne egy két és féléves időszakra, ám Tusknak emellett még menekültügyben vagy a gazdasági nehézségekkel kapcsolatban is konszenzusra kell vezetnie a tagállamokat.

Ami a legutóbbi témát illeti: Juncker szerint optimizmusra adnak okot a legutóbbi számok. Az EU-ban végre beindult a növekedés és csökken a munkanélküliek száma is – emelte ki a bizottsági elnök. A gazdaságról szólva azt is kiemelte, hogy a populista vélemények ellenére mindent megtesznek a pártatlan szabadkereskedelem kiterjesztéséért.

©

A menekültválság megoldása az európai gazdaság beindításához képest egyszerű feladatnak tűnik, ám tény, az unió területére érkezők elhelyezésével, kezelésével kapcsolatban jó ideje nem tudnak dűlőre jutni a tagországok. Orbán Viktor – ahogy már megszokhattuk – ismét határozott állásponttal érkezett a csúcsra.

A találkozó előtt arról beszélt: a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat. Hangsúlyozta, hogy a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!