szerző:
hvg.hu

Nem történt meglepetés a brüsszeli EU-csúcson, a volt lengyel kormányfő vezetheti tovább az EU állam- és kormányfőinek testületét.

A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakban – jelentették be csütörtökön Brüsszelben, röviddel az állam- és kormányfők tanácskozásának megkezdése után. A hírt Twitteren erősítette meg a volt lengyel miniszterelnök is, aki azt ígérte: mindent megtesz azért, hogy jobbá tegye az EU-t.

Tusk, akinek ez lesz a második két és fél éves mandátuma a lengyel kormányon kívül mindenkinek a bizalmát élvezte. A csúcs előtt az egyetlen kétkedőnek tartott vezető, Orbán Viktor magyar kormányfő is jelezte: a volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Néppárt jelöltjét támogatja majd.

Az elnök megválasztását egyébként nem tudta megvétózni a lengyel kormány, a megválasztáshoz ugyanis nem egyhangúság, hanem minősített többség szükséges. A csúcs kezdetét megelőző napokban mindenesetre komédiába illő vita alakult ki. Azt már korábban tudni lehetett, hogy Jaroslaw Kaczynskinek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnökének fenntartásai vannak Tuskkal szemben, az viszont nemrég derült ki, hogy találtak is egy ellenjelöltet. A nem túl hálás szerepet az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője, Jacek Saryusz-Wolski vállalta, akit emiatt szinte azonnal kizártak a frakcióból. (Az EPP pedig kiállt Tusk mellett.)

A lengyel kormány ezt követően azt szerette volna elérni, hogy a brüsszeli csúcson legalább hallgassák meg Saryusz-Wolskit – aki már azért is esélytelen volt, mivel nincs kormányfői tapasztalata –, később azt kérték, halasszák el a szavazást.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!