szerző:
MTI

A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak - mondta egy tévéinterjúban Scott Pruitt, az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) új vezetője.

Scott Pruitt a CNBC-nek adott csütörtöki interjúban próbálta kisebbnek feltüntetni a szén-dioxid-kibocsátásnak a klímaváltozásra gyakorolt hatásait. 

"Nagyon nehéz felmérni az emberi tevékenység klímaváltozásra gyakorolt hatásait, óriási a nézetkülönbség e hatások mértékének a megítélésében" – állította Pruitt, aki korábban, oklahomai politikusként, mindig szkepticizmusról tett tanúbizonyságot környezetvédelmi ügyekben.

Ebben az interjújában is közölte, nem ért egyet azokkal, akik szerint a globális felmelegedést jelentős mértékben az emberek okozzák. "Ezt a kérdést továbbra is tanulmányozni kell" – mondta.

Pruitt álláspontja homlokegyenest ellenkezik azzal, amit a tudóstársadalom elsöprő többsége állít. Januárban a NASA és a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) együtt foglalt állást amellett, hogy a klímaváltozást "jelentős mértékben a szén-dioxid-kibocsátás növekedése és más, emberek által kibocsátott káros anyagok okozzák". 

Az interjúban a környezetvédelmi hivatal vezetője arról is beszélt, hogy a párizsi klímavédelmi egyezményt "rossz megállapodásnak" tartja.

Donald Trump elnök környezete megosztott a kérdésben.

A The New York Times nemrégiben közölte, Steve Bannon stratégiai főtanácsadó azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok mondja fel a klímaegyezményt. Rex Tillerson külügyminiszter viszont elutasítja ezt az álláspontot, miként az elnök lánya, Ivanka Trump is.

Ivanka Trump nemrégiben találkozott Al Gore volt alelnökkel, aki a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik szószólója.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!