szerző:
MTI

A közösségi médiában ez az első ismert olyan üzenet, amelyet azért kreáltak, hogy ne pusztán lelki, hanem fizikai sérülést is okozzon a címzettnek.

A 29 éves John Rivello a Newsweek című hetilap újságírójának, Kurt Eichenwaldnak küldött egy villogó képet, amely epilepsziás rohamot okozott nála az üzenet megnyitásakor. A roham után a címzett napokig nem tudott dolgozni, beszélni és nem tudta használni a bal kezét. "Megérdemelsz egy rohamot a posztjaidért" - írta a villogó fény mellé a december 15-i üzenet névtelenség mögé rejtőző feladója, aki így akart bosszút állni azért, mert az újságíró kritizálta írásaiban Donald Trumpot.

Eichenwald betegsége ismert volt, a gyanúsított számítógépén pedig megtalálták a rohamot előidéző üzenet elkészítésének nyomait, köztük az epilepsziára vonatkozó internetes kereséseket. Az újságíró ügyvédje szerint a közösségi médiában ez az első ismert olyan üzenet, amelyet azért kreáltak, hogy ne pusztán lelki, hanem fizikai sérülést is okozzanak a címzettnek. Ha Rivellót bűnösnek találják emberölés vagy testi sértés kísérletében, 10 évig terjedő börtönnel sújthatják. Az eset ismertté válása óta az újságíró több mint negyven hasonló, epilepsziás roham kiváltására alkalmas villogó üzenetet kapott.