szerző:
MTI

A híd az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő tengerszoros, a Dardanellák fölött húzódik majd.

A Canakkale 1915 nevű híd központi íve 2023 méteres lesz, hosszabb, mint a jelenlegi világrekorderé, az 1991 méteres Akasi-Kaikjo hídé Japánban. A nevében az 1915-ös gallipoli csatára emlékeztető hidat - melynek alapkőletételén Recep Tayyip Erdogan török elnök is jelen volt - 793 milliárd forintnak megfelelő összegből egy török és dél-koreai cégekből álló konzorcium építi.

A hatsávos híd 2023-ra, a modern Törökország megalapításának 100. évfordulójára készül el, 10 évig az építő konzorcium működteti, majd a török állam veszi át. A világ egyik legforgalmasabb víziútja, a Dardanellák fölött átívelő híd egyike Erdogan elnök azon büszkén hirdetett "őrült" terveinek, amelyekkel egy virágzó "új Törökország" alapjait akarja megvetni.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!