szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelenleg az egyik legesélyesebb jelölt Emmanuel Macron. Egy 39 éves fiatalember, akinek a korábbi francia leosztásban semmilyen esélye nem lett volna. De most van. Mert azt hirdeti, hogy megszűnt a hagyományos jobb és baloldali megosztottság, a választást csak középről lehet megnyerni. Ebben politikai szempontból van igazság. De Macron magánélete azért még bekavarhat. Felesége ugyanis 24 évvel idősebb nála, vagyis az anyukája lehetne. 

A franciák hagyományosan nem foglalkoznak a politikusok magánéletévvel, legalábbis elvben mindig próbálják ezt a látszatot kelteni. De azért Anne Fulda, a Le Figaro mindig is jól értesült újságírója publikált a napokban egy könyvet a Macron házaspár titkairól. A szép jövő előtt álló, még tinédzser Emmanuel akkor találkozott jelenlegi feleségével, Brigitte-el, amikor a hölgy már 39 éves volt, három gyermekét nevelte, és az ifjú titán francia irodalom tanárnője volt. A korkülönbség ellenére egyenrangú férfi-nő párt alkottak. Persze mindkét család ellenezte a kapcsolatot, de végül is kész helyzet elé kerültek. És azóta is minden rendben Emmanuel és Brigitte között. Elvben. 

 Na de a 24 év korkülönbség azért komoly tényező. Eddig még Emmanuel Macronnal kapcsolatban egyetlen egy olyan ügyet sem hozott fel a francia média, ami ezt a családi kontextust érintené. Pontosabban egy-két médium azt vetette fel, hogy Macron valójában meleg. Az érintett a nyilvánosság előtt kacagva cáfolta az állítást és a mellette gyakran megjelenő, korát meghazudtoló külsejű neje is hozzájárult a pletyka elhessegetéséhez. 

Mellesleg Franciaországban a vállalt melegség nem politikai hátrány, még a konzervatív Sarkozy kormányban is voltak coming out-os miniszterek, míg Párizst, polgármesterként két cikluson át irányította a homoszexualitását nyíltan vállaló szocialista Bertrand Delanoe. Sokkal súlyosabb dolog korrupció gyanújába keveredni, de eddig Macron ellen ilyen vádakat senki nem hozott fel.

 Viszont ez a titokzatos házasság bizonyos szempontból még mindig rejtély. Brigitte soha nem ad interjút. Nincs bújtatott, fizetett állása, mint a nagy rivális Francois Fillon nejének. De a bennfentesek szerint ő Emmanuel legjobb tanácsadója. A beszédeit mindig előzetesen elolvassa és talán belejavít, hiszen a francia irodalom tanára. Közben pedig hét unokája is van már, hiszen három gyermeke már rég felnőtt, és abba a korosztályba tartoznak, mint a férje, aki jelenleg a legesélyesebb francia elnökjelölt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!