szerző:
MTI / hvg.hu

Az üzleti fórumra érkező miniszterelnököt CEU-párti tüntetők fogadták, akik ki is fütyülték őt.

Grúziai látogatásán a magyar miniszterelnök kijelentette: "Magyarország gyakran kap híreket Grúzia és Oroszország konfliktusáról, de a gazdasági együttműködés nem függ ettől a konfliktustól. A grúz külpolitika stabil és megbízható, és Magyarország támogatja Grúzia területi integritását."

A vendéglátó ország területi integritásának hangsúlyozásával Orbán lényegében szembement eddigi kritikátlan oroszbarát irányvonalával, és visszatért 2008-as, a grúziai orosz agresszió idején kifejtett álláspontjához. Mint akkor elmondta,

Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani. Minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmusból itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa. Ezért azt javaslom, hogy beszéljünk egyenes és világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió.

A magyar-grúz üzleti fórumra érkező miniszterelnököt egyébként CEU-párti tüntetők fogadták, akik – mint arról az Index beszámolt – ki is fütyülték őt.

Orbán a fórumon elmondta: minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez. A fórumot lezáró beszédében pedig hangsúlyozta: a grúz kormány hasonló lépéseket tesz, mint Magyarország tett a közelmúltban, hasonló programokat, reformokat valósít meg. Arról is beszélt, hogy a két ország közelebb van, mint gondolnánk, "Grúzia nem a világ vége".

A miniszterelnök megerősítette, hogy Grúzia azon nagyon kevés országok egyike, amelyről Magyarország elmondhatja: sosem volt konfliktusa vele a múltban, nincs a jelenben sem, és a jövőt illetően is erre törekednek.

Úgy látja, a gazdasági együttműködést segíti az Eximbank hitelkerete, a látogatás alkalmával aláírt megállapodások, valamint a közvetlen légi összeköttetés a két ország között. Ugyancsak előnyös, hogy Grúzia vízummentességet kap az EU-tól – tette hozzá.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: bár országában csak négymillió ember él, ezért kis piacnak tűnhet, de Grúzia regionális szerepe jelentős, fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik Európa és Ázsia között, és az ország dinamikusan fejlődik.

A grúz kormányfő országa előnyeit sorolva közölte: az elmúlt években komoly fejlődést értek el, gazdaságpolitikájuk elkötelezett a fejlődés mellett, továbbá eltökéltek a demokrácia erősítése és a gazdasági növekedés serkentése mellett.

Kijelentette: Grúziáé az egyik legliberálisabb kereskedelempolitika a világon, egyik fő célja a világ vezető piacainak elérése, ezért nagyon jó üzleti környezet megteremtésére törekszik.

Magyarország fontos kereskedelmi és gazdasági partner, amellyel szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani – zárta szavait Giorgi Kvirikasvili.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!