szerző:
hvg.hu

Soros az EB-t, Ignatieff az EP-t tájékoztatja még Orbán brüsszeli vizitje előtt.

Jean-Claude Juncker jövő csütörtökön Brüsszelben fogadja Soros Györgyöt – jelentette a Euronews Mina Andreevára, az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozva. A hírcsatorna értesülése szerint a megbeszélésen szó lesz a CEU-t érintő felsőoktatási törvény módosításáról is.

Az európai intézmények így első kézből értesülhetnek a CEU-t érintő problémákról, hiszen ugyancsak jövő héten Michael Ignatieff, az intézmény elnöke és rektora is Brüsszelbe tart, hogy – egy nappal Orbán Viktor várható EP-meghallgatása előtt – az Európai Parlament frakcióival tárgyaljon.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője szerdán azt közölte, Frans Timmermans alelnök két uniós biztos társaságában ugyancsak találkozni fog Soros Györggyel a jövő héten és megbeszélést folytat a magyar származású pénzügyi befektető által alapított Közép-európai Egyetemet érintő magyar szabályozásról – írta az MTI.

Azt még nem tudni, hogy Orbán végül valóban résztvesz-e az EP szerdai ülésén, de, mint írtuk, külön gondot okozhat neki, hogy a tervek szerint Ignatieff meghallgatásán jelen lesz Sabine Verheyen személyében a néppárt képviselője is. A német CDU politikusa a kulturális és oktatási EP-bizottság tagja. A Néppártban a Fidesz ellen egyelőre a Benelux államok kereszténydemokratái szövetkeznek, és nagy kérdés, hogy a német CDU/CSU csatlakozik-e hozzájuk.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!