szerző:
hvg.hu

A kezdeményezésnek számos kisebbségi jogvédelmi hatása lehet.

"Nem vagy egyedül - egymillió aláírás az európai sokszínűségért" mottóval kezdődik hamarosan aláírásgyűjtés Kolozsváron, ahol éves közgyűlését tartja az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Mint arról a Transindex.ro portál beszámol, a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kilenc pontban határozza meg az európai kisebbségi jogok bővítését.

"Ahhoz, hogy a kisebbségvédelmi csomag pontjai uniós törvényi erőre emelkedhessenek, egy körülbelül egy éves procedúrát kell lebonyolítani, ennek egyik legfontosabb mozzanata az Európa-szerte összegyűjtendő egymillió aláírás. Ezeket az aláírásokat jövő március végéig kell összegyűjteni, legalább 7 tagállamból"- írja a Transindex.ro. A szervezet májusban tartja közgyűlését Kolozsváron.

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke elmondta: a kezdeményezésnek számos kisebbségi jogvédelmi hatása lehet: például a tagállamokban élő nemzeti vagy nyelvi kisebbségek lehetőséget kaphatnak kisebbségként pályázni európai felzárkóztatási forrásokra, ami azért fontos, mert jellemző az, hogy a kisebbségek lakta régiók egy országon belül szegényebbek.

Vincze a portálnak elmondta azt is: "azért választották a FUEN éves kongresszusának helyszínéül Kolozsvárt, mert a romániai magyarság az EU legnagyobb, egy tömbben élő őshonos kisebbsége, amely Kolozsvárt tekinti fővárosának. Emellett az utóbbi években a FUEN egyik legaktívabb tagszervezete az RMDSZ, és a FUEN elnökét is a szövetség adja."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!