szerző:
hvg.hu

Napokon belül véget ér az Európai Bizottság CEU-ügyi vizsgálata.

A Euronews információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz az Európai Parlamentnek a magyarországi helyzettel és a CEU-val foglalkozó vitáján szerdán Brüsszelben. Bár a kormányfő részvételét még sem a kormány, sem az Európai Parlament nem közölte hivatalosan, a hírcsatorna brüsszeli forrásai kész tényként kezelik a látogatást.

A Euronews emlékeztet arra, hogy a múlt héten Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta, április végéig kivizsgálják a lex-CEU ügyét, és egyúttal politikai párbeszédet kezdenek a magyar miniszterelnökkel Európa jövőjéről. Timmermans hozzátette, egyenlőre nem látnak rendszerszintű veszélyt a magyarországi jogállamra nézve.

Mint arról beszámoltunk, egy nappal a magyar helyzetet tárgyaló EP-ülés után Jean-Claude Juncker Brüsszelben fogadja Soros Györgyöt, a megbeszélésen természetesen szó lesz a CEU-t érintő felsőoktatási törvény módosításáról is. Egy nappal Orbán látogatása előtt viszont Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora is Brüsszelbe tart, hogy az Európai Parlament frakcióival tárgyaljon.