szerző:
MTI

Egy 51 éves férfi kapott méreginjekciót, több mint húsz éve volt halálsoron.

Tizenkét év óta az első kivégzést hajtották végre helyi idő szerint csütörtökön az egyesült államokbeli Arkansas államban.

Az 51 éves Ledell Leet azért ítélték halálra, mert 1993-ban egy kerékkulccsal agyonverte szomszédját, Debra Reeset, és ellopott tőle 300 dollárt. Leet a rendőrség röviddel a gyilkosság után őrizetbe vette, és több mint húsz évet töltött halálsoron. Több beadvánnyal fordult a bíróságokhoz, így a kivégzése elhúzódott.

Arkansasban a csütörtöki volt az első kivégzés 2005 óta.

A szövetségi államban eredetileg 11 nap alatt, április 17-e és 27-e között nyolc halálra ítéltet akartak kivégezni kettesével, és Ladell Lee volt az első közülük, akin végrehajtották a halálos ítéletet. A tervezett következő három kivégzést nem tudták végrehajtani különböző, az utolsó percben hozott bírósági döntések miatt. 1976 óta, a halálbüntetés visszaállítása óta nem fordult elő az Egyesült Államokban, hogy ilyen rövid idő alatt végeztek volna ki ennyi embert.

A sietségnek állítólag az az oka, hogy április végen lejár a méreginjekciókhoz használt egyik hatóanyag, a midazolam szavatossága, és addig akarták végrehajtani a halálos ítéleteket.

A tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az Európai Unió felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken.

Az Amnesty International az arkansas-i "futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch pedig elítélte a "modern amerikai történelemben példátlan halálözönt".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!