szerző:
MTI

Egyes értesülések szerint kilencezer embert öltek meg azóta, hogy Duterte elnök lett. Szóvivője persze cáfolta mindezt.

Hivatalos panaszt nyújtottak be hétfőn Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök és több magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen is a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon, emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolva az elnököt drogellenes hadjárata miatt.

A 77 oldalas dokumentumot a hágai törvényszéken Jude Sabio jogász terjesztette elő, aki szerint Duterte "ismételten, folyamatosan és rutinszerűen" követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, míg elnöksége alatt "bevett gyakorlattá" váltak a kábítószerrel kapcsolatos és más bűncselekmények feltételezett résztvevői elleni gyilkosságok. Jude Sabio emberöléssel vádolta az elnököt és legalább tizenegy magas rangú tisztségviselőt, akik ellen vizsgálatot, eljárást és letartóztatást sürgetett.

Ez az első nyilvánosságra került panasz Duterte ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) felé, ami elsősorban két tanú vallomásán alapszik. Edgar Matobato és Arturo Lascanas egyaránt elismerte, hogy az elnök megbízásából több száz embert öltek meg.

Értesülések szerint körülbelül 9000 embert gyilkoltak meg, mióta Rodrigo Duterte tavaly nyáron hivatalba lépett. A hatóságok állítása szerint egy részük törvényes rendőrségi akciókban vesztette életét, míg jogvédő csoportok úgy tudják, hogy a többiekkel önbíráskodók végeztek a rendőrséggel együttműködve, vagy önmagukat a rendőröknek kiadva. Duterte nem csak a rendőrségnek adott ugyanis szabad kezet, hanem az állampolgárokat is arra szólította fel, hogy végezzenek bátran bárkivel, akiről úgy gondolják, hogy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményhez lehet köze. Ernesto Abella, a Fülöp-szigeteki elnök szóvivője a múlt héten "hamis hírnek" nevezte, hogy 9000 haltak meg a drogellenes háborúban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!