szerző:
MTI

Terrorszervezet népszerűsítésének vádjával letartóztatásba helyezték Oguz Güvent, a Cumhuriyet című kormánykritikus török napilap online változatának főszerkesztőjét.

Az Anadolu török állami hírügynökség múlt pénteken, Oguz Güven őrizetbe vételéről beszámolva azt írta, a hatóságok lépését az váltotta ki, ahogyan a hírportál néhány nappal korábban beszámolt a tavaly júliusi puccskísérlet vádlottjai ellen folyó eljárások egyik ügyészének autóbalesetben bekövetkezett haláláról.

A török hatóságok az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszik felelőssé a tavaly júliusi hatalomátvételi kísérletért. Az Anadolu jelentése azt állította, hogy a főszerkesztő őrizetbe vétele azzal a nyomozással függ össze, amelyet egy Gülen ellenfeleinek lejáratását célzó kampány ügyében indítottak.

A Recep Tayyip Erdogan török elnököt élesen bíráló Cumhuriyet szerkesztőségének több tucat tagját helyezték már vád alá a tavaly júliusi puccskísérlet nyomán bevezetett rendkívüli állapot keretében.

Többségüket hónapok óta előzetes letartóztatásban tartják, köztük Murat Sabuncu főszerkesztőt, Kadri Gürselt, a lap neves kommentátorát és a lap karikaturistáját, Musa Kartot is. Mindegyiküket terrorista csoport és illegális szervezetek támogatásával gyanúsítják, amit ők visszautasítanak. Az ügyészség hét és 43 év közötti börtönbüntetések kiszabását kérte ügyükben.

Can Dündart, a Cumhuriyet előző főszerkesztőjét, aki Németországba menekült, egyenesen hazaárulással vádolják, amiért 2015-ben leleplezte, hogy a török titkosszolgálatok fegyvert szállítottak a Szíriában harcoló iszlamista csoportoknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!