szerző:
MTI

Egy dániai törvényszék kedden terrorizmus miatt elítélt egy 17 éves kamaszlányt, aki állítólag régi általános iskolája és egy koppenhágai zsidó oktatási intézmény ellen tervezett merényletet.

Úgy tudni, hogy az iszlámra áttért dán lány a Koppenhágától 65 kilométerre nyugatra fekvő Kundby faluban lakott. Twitteren felvette a kapcsolatot az Iszlám Állammal, és nagyon rövid idő alatt radikalizálódott. 

A tavaly januárban őrizetbe vett lánynál pokolgép készítéséhez szükséges, kereskedelmi forgalomban kapható vegyi anyagokat és berendezéseket találtak. A hatóságokat a lány szülei értesítették, akik aggódtak a pincéjükben zajló kémiai kísérletek miatt.

Bár szakértők szerint a kamasznál talált anyagokból nem lehetett volna különösebben veszélyes fegyvert előállítani, a holbaeki bíróság szándékára tekintettel elítélte a lányt.

Büntetésének mértékét csütörtökön állapítják meg. Terrorizmus miatt akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat Dániában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!