szerző:
MTI

A szíriai kormány állítja: az amerikaiak hazudnak, nincsenek tömeges kivégzések Damaszkuszban, és nem tüntetik el krematóriumban a foglyok holttestét.

A szíriai kormány kedden határozottan tagadta a börtönökben elkövetett tömeges kivégzésekre és az áldozatok maradványainak elhamvasztására vonatkozó amerikai állításokat.

A damaszkuszi külügyminisztérium közleményében úgy fogalmaztak: Washington egy "újabb hollywoodi sztorival állt elő, amelynek semmi köze a valósághoz". Szerintük az amerikaiak ezekkel a hazugságokkal próbálják igazolni a szíriai agressziót és beavatkozást – tették hozzá.

Stuart Jones, az amerikai külügyminisztérium közel-keleti ügyekkel foglalkozó tisztségviselője hétfőn azt mondta: amerikai illetékesek úgy vélik, hogy a szíriai hatóságok krematórium segítségével szabadulnak meg a kivégzett rabok holttesteitől a Szednaja katonai börtönben.

Washington és jogvédő szervezetek szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya több ezer fogoly kivégzését rendelte el a polgárháború kezdete óta. Az amerikai külügyminisztérium úgy gondolja, hogy naponta átlagosan 50 rabot akasztanak fel a Damaszkusz északi peremén található fegyházban.