szerző:
hvg.hu

Minden joga megvan, hogy általa választott információkat osszon meg Oroszországgal – jelentette ki az amerikai elnök azután, hogy a The Washington Post megírta: amikor a múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott, Donald Trump vélhetően titkos információkat is elárult neki.

Az elnök a Twitteren írt erről azután, hogy több kormányzati tisztségviselő is tagadta a lap értesüléseit. "Elnökként meg akartam osztani Oroszországgal (egy nyíltan meghirdetett fehér házi találkozón), amihez minden jogom megvan, tényeket a terrorizmussal és a repülésbiztonsággal kapcsolatos tényeket" – írta Trump. Hozzátette azt is, hogy erre humanitárius okai voltak, illetve azt szerette volna elérni vele, hogy Oroszország még határozottabban lépjen fel az Iszlám Állam és a terrorizmus ellen.

A The Washington Post szerint az elnök olyan – laptopokba rejtett robbanóanyagokkal kapcsolatos – információkat kotyogott ki, amelyek annyira titkosak voltak, hogy még az amerikai kormányzat valamennyi tagja sem ismerhette meg azokat.  Az értesülések külföldi forrásoktól származhatnak, továbbadásuk pedig veszélyeztetheti az Iszlám Állam köreiben dolgozó hírszerzők munkáját.

Korábban az Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, HR McMaster azt közölte, nem igaz, amit a lap írt. Az elnök tweetjei azonban cáfolni látszanak az állítását.