szerző:
MTI

Egy részeg és agresszív férfit kidobtak a kocsmából, ahová egy kézigránáttal tért vissza. Egy 26 éves férfit meg kellett műteni, olyan súlyosak voltak a sérülései.

Kézigránátot dobott egy kocsmába szerdára virradóra a rahói járási Kaszómezőn egy leszerelt katona, aki megjárta a kelet-ukrajnai háborút. A robbanásban egy ember súlyosan megsebesült – közölte szerdán Henagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója.

A bűncselekmény éjfél után történt a település bárjában, miután három helyi összekapott valamin. Egyikük részeg és agresszív volt, őt kidobták a kocsmából, de néhány perc múlva visszament egy RGD típusú kézigránáttal, és a nyitott ablakon át behajította. A robbanástól egy 26 éves férfi súlyosan megsérült mindkét lábán és egyik kezén, meg kellett műteni.

Hennagyij Moszkal szerint az elkövető egy 45 éves kaszómezői férfi, akit 2015-ben hívtak be az ukrán hadseregbe, kilenc hónapot töltött a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetben, tavaly szerelt le. 1990-ben a szovjet hadsereg katonájaként szolgálati fegyveréből tüzet nyitott őrségben lévő társaira, több embert megölt, ezért tíz év börtönre ítélték.

A kormányzó szerint a tragikus eset egyik tanulsága az, hogy semmiképpen nem szabad az ukrán hadseregbe olyan embereket mozgósítani, akiket korábban tűzfegyverrel elkövetett bűncselekmények vagy emberölés miatt büntettek meg, még akkor sem, ha igen nagy hiány van katonákból a terrorellenes műveleti övezetben.

Henagyij Moszkal felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi időben Kárpátalján nagyon megszaporodott a Kelet-Ukrajnából illegálisan bevitt fegyverek használatával elkövetett bűncselekmények száma.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!