szerző:
MTI

Egy héten belül ez lehet a harmadik, a Fehér Házat kínosan érintő fejlemény.

Az amerikai elnök azt kérte az FBI igazgatójától, James Comey-tól, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ellen zajló vizsgálatot – jelentette kedden a The New York Times.

Egy feljegyzés szerint, amelyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azóta leváltott vezetője a Trumppal februárban tartott találkozója után készített, az elnök azt mondta neki, reméli, hogy "el tudja engedni" ezt az ügyet.

Egy forrás szerint James Comey a feljegyzést közvetlenül azután készítette, hogy Donald Trumppal vacsorázott a Fehér Házban, egy nappal azután, hogy Flynn az oroszokhoz fűződő kapcsolatai miatt lemondott kevesebb mint egy hónapja betöltött posztjáról.

A Fehér Ház kedden cáfolta a The New York Times jelentését, azt állították, hogy az nem egy "hiteles vagy pontos leírása" az elhangzottaknak.

Egy héten belül ez a harmadik, a Fehér Házat kínosan érintő fejlemény, nem sokkal Comey leváltása és mindössze egy nappal azután, hogy kiderült, az elnök az Iszlám Állam merényletterveire vonatkozó érzékeny nemzetbiztonsági értesüléseket osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az Ovális Irodában folytatott tárgyalásukon.

Az FBI igazgatóját Trump elnök a múlt héten váratlanul elbocsátotta posztjáról, és a lépés okát a kormány tagjai a Hillary Clinton e-mailjei ügyében folytatott vizsgálat során elkövetett sorozatos hibákkal magyarázták.

Michael Flynn, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója február 13-án mondott le. Beismerte, hogy Mike Pence alelnököt és a kormány más tagjait "hiányosan tájékoztatta" a washingtoni orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal folytatott december 29-i tárgyalásairól. Néhány órával azután távozott, hogy a sajtó kiderítette: az igazságügyi minisztérium már hetekkel korábban figyelmeztette a Fehér Házat, hogy Flynn zsarolható lehet az orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatai miatt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!