szerző:
MTI

A támadó a vonaton utazó két tinédzser lánynak muzulmánokat gyalázó szitkokat kiabált, majd megszúrt három utast.

Halálra késelt két embert egy vonaton az egyesült államokbeli Portlandben egy férfi, aki muszlim külsejű fiatal lányokat inzultált - közölte a rendőrség helyi idő szerint szombaton.

Az eset fényes nappal történt egy elővárosi vonaton péntek délután. A támadó a vonaton utazó két tinédzser lánynak muzulmánokat gyalázó szitkokat kiabált, fenyegetőzött. Három férfi utas a lányok védelmében közbelépett, és próbálták a férfit lecsillapítani, aki kést rántott, és mindhárom utast megszúrta. Egy 53 éves férfi a helyszínen, egy 23 éves fiatalember pedig a kórházban meghalt. A harmadik utast, egy 21 éves fiatalt súlyos sebekkel ápolják.

A 35 éves, büntetett előéletű támadót rövid időn belül elfogták. Sajtóhírek szerint a férfi - Facebook-profilja alapján - rasszista, szélsőséges nézeteket vall.

A vonaton utazó egyik tinédzser lány anyja egy oregoni újságnak elmondta: 16 éves, színes bőrű lánya muszlim, fejkendőt viselő barátnőjével utazott együtt. A támadó azt ordította, "a muszlimoknak meg kell halniuk, évek óta gyilkolják a keresztényeket".

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR), az amerikai muszlim közösségeket összefogó gyűjtőszervezet az eset után kiadott közleményében úgy fogalmazott: annak hátterében, hogy egyre nő a muszlimellenes incidensek száma, részben Donald Trump amerikai elnök bevándorlóellenes retorikája, illetve a militáns iszlamista csoportokra való összpontosítása áll.

Ted Wheeler, Portland polgármestere sajtótájékoztatóján a lányok védelmében fellépő utasok bátorságát és önzetlenségét méltatta, és kijelentette: "hősökként haltak meg egy rettenetes rasszista erőszakcselekmény következtében".

(Fotónk illusztráció)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!