szerző:
hvg.hu

Egy város három napra leáll Marokkóban, mert egy politikai aktivistát (majd több mást is) letartóztattak.

Háromnapos általános sztrájkot hirdetett pénteken az észak-marokkói - a múlt heti erőszakos megmozdulások központjának számító - Hoszeima városa, tiltakozásul Nasszer Zefzavi, az észak-marokkói Rif-hegység térségét több mint hat hónapja megrázó tiltakozó mozgalom vezetőjének őrizetbe vétele miatt. Zefzavi őrizetbe vétele óta a városban mindennapossá váltak a politikai aktivista szabadon engedését követelő tüntetések. Az aktivista ellen múlt pénteken indult körözés, amiért tiltakozó akcióval megzavarta egy imám hitszónoklatát a város egyik mecsetében. Zefzavit a nemzetbiztonság veszélyeztetésének vádjával vették őrizetbe a hatóságok. A férfit jelenleg a nyugat-marokkói Casablanca városában tartják fogva. A hétfői hivatalos értesülések szerint a rendőrség múlt péntek óta 22 embert vett őrizetbe.

A politikai aktivisták által szervezett sztrájkhoz a boltok tulajdonosai is csatlakoztak, így a város boltjai zárva maradtak a nap folyamán. A városban egyedül a helyi bevásárlóközpont nyitott ki pénteken. Szaad-Eddin el-Otmáni marokkói kormányfő ígéretet tett arra, hogy eleget tesz a tüntetők követeléseinek addig, amíg a tiltakozók megmozdulása nem fenyegeti az állam biztonságát és stabilitását. A politikai tüntetések ritkának számítanak Marokkóban, ugyanakkor a helyzet folyamatosan feszült a térségben tavaly október óta egy halkereskedő halála miatt. A férfit egy kukáskocsi szerkezete zúzta halálra, miközben a rendőrség által elkobzott és kidobott portékáját próbálta a rendőrautóból kimenteni. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet pénteken elítélte az aktivisták őrizetbe vételi - a szervezet szerint - "hullámát", amelyet a helyi hatóságok "indítottak". Az AI információi szerint valamivel több mint ötven tüntetőt tartanak jelenleg fogva Hoszeimában és Casablancában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!